Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Bakkerijgrondstoffen: boter en suiker trekken aan

4 April 2024 - Redactie Foodbusiness

Terwijl de tarweprijzen gecontroleerd omlaag bewegen, zit de botermarkt in de lift. De suikerprijs blijft ondertussen stoïcijns verder stijgen. In deze analyse gaan we de bakkerijgrondstoffen een voor een langs. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tarwe op de Matif bleef redelijk vlak afgelopen dagen. Op een niveau van iets boven de €200 voor tarwe van de oude oogst lijkt de markt zich comfortabel te voelen. Voor de nieuwe oogst liggen de prijzen wat hoger. Dat geeft ook wel de spanning aan die in de Europese tarwemarkt zit. Voor de korte termijn blijft het een aanbod gedreven markt. Europese tarweoogst afgelopen jaar liet qua kwaliteit te wensen over, maar opbrengsten vielen uiteindelijk niet tegen. Daarnaast blijft een ruim aanbod van tarwe uit het Zwarte Zee gebied een stempel op de markt drukken. Daar komt nog bij dat de EU tot nu toe het lopende seizoen minder tarwe heeft geëxporteerd en iets meer heeft geïmporteerd ten opzichte van vorig seizoen. Vooral Oekraïne heeft meer tarwe richting de EU uitgevoerd.

Voor de komende oogst zijn analisten minder optimistisch over een ruim aanbod. Afgelopen herfst was nat waardoor lang niet alle wintertarwe gezaaid is. Het areaal zomertarwe valt eveneens kleiner uit door het natte begin van het voorjaar. Ook de voorjaarswerkzaamheden in de wintertarwe (bemesten, onkruid-, en ziektebestrijding) hebben daardoor vertraging opgelopen zo waarschuwde het JRC vorige week. Toch is het zeker niet allemaal negatief op de tarwemarkt. Uit het eerste Crop Progress rapport van dit seizoen blijkt dat de wintertarwe in de VS er prima opstaat.

Lagere oogstprognose Brazilië stuwt suikerprijs
Voor en tijdens het paasweekend stegen de suikerprijzen verder. De hogere prijs voor ruwe olie zou hierin een onderliggende factor kunnen zijn, evenals een lager verwachte suikerrietoogst in Brazilië. Thailand zal naar verwachting dit seizoen 82 miljoen ton suikerriet vermalen, in lijn met voorgaande jaren. In Brazilië wordt een lagere vermaling verwacht.

De suikernotering in Amerika steeg afgelopen donderdag naar $496,48 en in Londen naar $652,50 per ton. ADM Investor Services rapporteert over stijgende prijzen van de Amerikaanse notering, mede doordat het suikeraandeel dat verwerkt wordt tot ethanol relatief hoog was. Ondanks dat de Indiase productie later dit seizoen is verbeterd, zal het exportverbod waarschijnlijk toch tot volgend jaar worden gehandhaafd. Dit ondersteunde een stijgende suikerprijs in aanloop naar het paasweekend. Afgelopen maandag, op 1 april, steeg de Amerikaanse notering verder naar $500,89 per ton. Gedurende het paasweekend werd de relatief gematigde stijging ondersteund door de verwachting omtrent een lagere suikerrietoogst dit seizoen en lagere opbrengsten in het midden en het zuiden van Brazilië, rapporteert ADM Investor Services. Dat drukt op de suikerproductie van het land, wat de prijs ondersteunde. Ook de gestegen prijs van ruwe olie zou verwerkers in deze regio's kunnen motiveren om dit seizoen het suikeraandeel dat wordt verwerkt tot ethanol te behouden.

Boter beweegt omhoog
Na een paar weken met dalende prijzen beweegt boter weer omhoog. Het lijkt een herhaling te zijn van het beeld dat we in februari ook in markt zagen. Toen passeerden de prijzen de grens van €6.000 per ton, om vervolgens in maart weer behoorlijk terug te zakken. De notering van DCA bleef overigens kort daaronder. Nu trekt de markt opnieuw aan, met actuele dagprijzen kort onder de genoemde psychologische grens. De noteringen zitten hier nog wel aanzienlijk onder. Ook op de wereldmarkt trekken de boterprijzen aan. De krappe beschikbaarheid van boter is de belangrijkste prijsopdrijvende factor. De seizoensmatige stijging van de melkaanvoer werkt als een soort tegenkracht, maar deze functioneert niet optimaal. Dit komt doordat kaas een betere valorisatie geeft op moment, waardoor er veel melk de kaasbak ingaat. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden